Raid des Hautes Fagnes

Raid des Hautes Fagnes13 juni: verkiezingsdag! Moet het nu toch wel lukken zeker dat ik die dag in het ‘buitenland’ verkeer en mijn plicht niet kan vervullen! In plaats van het stemhokje op te zoeken, banen we ons een weg doorheen de Hoge Venen en de prachtige tracks die onze vrienden van Malmédy hebben uitgestippeld.

Het kan niet genoeg gezegd worden. De Raid des Hautes Fagnes is dé mooiste mountainbikemarathon in ons Belgenlandje. Elke afstand (115, 90 of 65 km) brengt je naar het plateau van de Hoge Venen en laat je genieten en afzien langs de vallei van de Warche en de Bayehon. Je komt oog in oog te staan met het kasteel van Reinhardstein en de stuwdam van Robertville. Je glijdt van de skipiste van Ovifat en je kijkt uit op het racecicuit van Franchorchamps. Tussenin worden je benen en je uithouding meermaals op de proef gesteld. Kortom: een toch om duimen en vingers van af te likken als je tenminste wat in conditie bent.
In deze marathon kies je zeker niet voor de 65 km om het rustig aan te doen want in tegenstelling tot de langere afstanden krijg je op deze kortste afstand geen recuperatiestuk. Aan de aankomst wijst de teller immers juist geen 2000 hoogtemeters aan. Dit zegt dus genoeg!

Omstreeks 10.30 uur trok ik me dan ook op gang voor de 65 km. Fuerzaan Bert D. was intussen al een halfuur vertrokken voor zijn 90 km lange tocht. De startklim is traditiegetrouw al meteen zware kost en zorgt ervoor dat ik bijna helemaal voorin (ongeveer in 15de stek) aan de afdaling kan beginnen. Al bij de eerstvolgende klim stuiten we op de staart van de bikers die tien minuten voor ons waren vertrokken. Op mijn eigen tempo slalom ik tussen deze bikers door. Tot aan de eerste bevoorrading is het echt wel zware kost en is doseren echt wel noodzakelijk. Na 20 km komen we aan de eerste ravito. Ook Sebastien, mijn bikegenoot van vandaag is nog van de partij. Na een appelsientje en wat koeken trekken we ons op gang voor het vervolg. Sebastien besluit het wat trager aan te doen en ik zet alleen koers richting Hoge Venen. Wanneer ik na 35 km aan de volgende bevoorrading arriveer komt ook Bert D. uit de bocht! Welkom Fuerza! Samen rijden we nadien de rest van de toch verder tot we aan de laatste splitsing komen. Juist voor de steengroeve maken de mannen van de 90 km immers nog een ommetje om nog twee extra klimmen op te zoeken. Wij, de mindere goden van de 65 km, rijden nu rechtstreeks naar de laatste twee hellingen van de dag. Deze twee zijn echt wel steil en doen je nog even flink puffen vooraleer je via de trapjes kan afdalen naar het centrum van Malmédy. Na 4 uur en 37 minuten rijd ik uiteindelijk voldaan over de finish. Goed voor een 137 stek op 563 vertrekkers.

Leave a Comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.