Raid des Hautes Fagnes 2005

Raid des Hautes Fagnes

– 19 juni 2005 –

Malmédy … of hoe mooi een marathon kan zijn in België.

Een eerste zomerse weekend in juni! Lang leve de zomer, lang leve de Ardennen, lang leve de marathons! We laten de traditionele Gent-Wevelgem dit jaar even links liggen om in Malmédy deel te nemen aan de “Raid des Hautes Fagnes”. Een marathon van 55 of 85 km doorheen de prachtige Hoge Venen met 16 leuke hellingen er tussenin.

Zaterdagavond wagentje volgeladen en vertrokken naar de startplaats. Samen met Fuerzamakker Gerrit de plaatselijke camping opgezocht en nog eens doorheen het centrum geslenterd op zoek naar een lekkere spaghetti. Na de nodige vulling te hebben, vroeg de tent ingedoken om er morgen fris als een hoentje tegenaan te kunnen. Door mijn foute aanschaf in de Décathlon bleek mijn slaapmatje slecht 120 cm lang, wat voor een kleine biker als ik toch nog onvoldoende bleek. Slaapzacht… op de Ardense rotsgrond!

Zondagmorgen, reeds tropische temperaturen bij de start. De klok wijst 9 uur en we komen net op tijd de startplaats opgedraaid. Helaas moeten we ons achteraan de lange rij bikers nestelen en horen we nog net dat er 840 starters zijn. Ere wordt nog gewaarschuwd voor de laatste 2 hellingen (steil en moeilijk) en dan weerklink het startschot. Lap! Algauw merk ik dat ik mijn energiereepjes vergeten ben in de auto. Het wordt dus leven op water, sinaasappeltjes en cake.

We klimmen meteen uit het dal en maken direct 150 hoogtemeters. De asfaltklim gaat over in een bospad en doordat we langs achteren vertrokken, slingeren Gerrit en ik ons door de puffende bikers naar voren. Het loopt lekker. We zitten in hetzelfde ritme en houden er een behoorlijke tred op na. Jammer dat we af en toe eens file hebben op de singletracks en dat we met een gans groepje de afslag in een afdaling missen. Dit zorgt ervoor dat we terug mogen keren (klimmen dus) en opnieuw tussen de mindere goden terecht komen. Maar kom, het is mooi weer. We genieten ten volle van de omgeving en het schitterende parcours. Zelden zo’n mooie singletracks en technische stukken meegemaakt in een marathon. Dit lijkt wel het wereldbekerparcours van Houffalize!

Aan de eerste bevoorrading tanken we even bij. Nu blijkt dat één van mijn bidons eruit getuimeld is bij een technische afdaling over boomworteltjes. Daar gaan we dan: nog 66 km met één drinkbus en zonder energiereepjes.

Tot overmaat van ramp merken we bij het vertrek dat de achterband van Gerrit wel heel plattekes is. Na wat overleg besluit ik op het gemak door te rijden en begint Gerrit aan het reparatiewerk. We rijden richting Botrange en dat betekent dus klimmen à volonté. De organisatie plaatste bij elke helling een nummer en bijhorende lengte. Op die manier wist je goed hoe lang de klim was en hoeveel hellingen je nog te gaan had. Zo merkte je soms op dat er klimmen waren van meer dan 2 km lang, maar waren er ook soms lastige stukken die niet meetelden als officiële helling.

Maar goed, het traject was super en liep over de Hoge Venen naar de skipistes van Ovifat waar we mochten afdalen op de pistes (snelheden tot 80 km/u) en bracht ons verder naar het kasteel van Reinhardstein. Subliem! Nog een kleine 20 km voor de boeg en het gaat verschrikkelijk vlot. Ik voel me nog redelijk fris en kan dan ook de twee zwaarste hellingen van de dag vlotjes naar boven rijden. De ene biker na de andere zwalpt over de weg en stapt af. Dit geeft me enkel maar vleugels en voor ik het weet, daal ik over de trappen af naar het stadscentrum van Malmédy. De klok wijst 4u53min aan. Maar belangrijker is het feit dat ik me nog niet leeg gereden heb.

Gerrit verzeilt intussen nog tussen de bossen van Malmédy. Tot overmaat van ramp knelt zijn achterband een tweede maal en kan hij opnieuw aan de herstelling beginnen. Maar met de echte bikersspirit rijdt hij toch de raid helemaal uit en klokt hij af op 5u45min. Blijkbaar zit onze Fuerzamakker in de hoek waar de klappen vallen, want net als in Houffalize wilde het dus ook hier niet lukken. Nochtans was de start veelbelovend en hadden we samen wel over de meet kunne bollen in minder dan 4u45min.

Maar zoals het hoort onthouden we vooral de goede kanten van deze rit: prachtige omgeving, schitterend weer en… Fuerza ontmoette er ook zijn bloedbroeders uit Turnhout: het Forza MTB Team. We wisselden wat bikerservaringen uit en wensten elkaar het allerbeste toe. Wij hopen alvast om in de komende tochten zonder problemen samen de meet te halen. Amen.

Leave a Comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.