School

Aflossingsmarathon

Met de collega’s van SPWe-Basis namen we vandaag deel aan de aflossingsmarathon van de Joggingclub. Met een team van 5 lopers moest er 42 km worden gelopen in een zo snel mogelijke tijd. Je mocht zoveel wisselen als je wou gedurende het evenement. Aangezien de meesten onder ons gewoon zijn van een duurloopje te doen en minder explosief zijn kozen we er eerst voor om meerdere toertjes na elkaar te lopen. Deze strategie werd al snel overboord gegooid toen bleek dat het echt wel ‘spurten’ was om mee te kunnen en dat het veel effectiever was om een toertje ‘gas te geven’ om daarna wat te rusten. Samen met Viktor, Hannelore, Stiene en Hans liep ik onder de naam van de SPWe-Basisrunners. Na zo’n 3 uur 10 minuten hadden we onze marathon afgewerkt. Zelf waren we zeer tevreden met deze puike prestatie en eindigden we uiteindelijk op de 21ste stek. Merci sportieve collega’s om dit samen mogelijk te maken!

Bye bye basisschool!

Ook Mats neemt afscheid van de basisschool. Na Marie is dit dus al nummer twee die zich opmaakt om straks te starten in de middelbare school. Zijn volgende bestemming wordt het VTI te Menen om er de richting STEM te volgen.
Een richting op zijn lijf geschreven! Maar eerst nog een tweetal dagen genieten in SPWe-Basis. Het sobere maar mooie afscheid toonde alvast nog eens onze Mats op zijn best: al goochelend en met een glimlach gaf hij zonder stress het beste van zichzelf in de goochelact. Daarna mocht hij zijn diploma officieel in ontvangst nemen. Proficiat, Mats!

Whizzkids

Altijd leuk wanneer het ICT werk op school vruchten afwerpt. Met de klassen van L4, L5 en L6 namen we deel aan de Whizzkidswedstrijd. Voor het eerst haalden we met twee klassen een finaleplaats en mogen we meedingen naar de prijzenpot. Tijdens deze finalewedstrijd vertegenwoordigen 4 kinderen de hele klas. Duimen voor een mooi resultaat!

Werken voor Sint en Piet

Deze week mocht ik een filmopdracht doen voor Sint en Piet. Aangezien ze niet op bezoek kunnen bij de kinderen hadden ze het formidabele idee om een persoonlijke video te maken voor elk kind. Als filmman mocht ik op de eerste rij mee genieten van de prachtige boodschappen die de Sint en zijn Pieten hadden voor alle kleine deugnieten van SPWe-Basis. Meer dan 60 kinderen krijgen straks een persoonlijke boodschap toegestuurd en zullen met fonkelende oogjes kijken en luisteren naar Sint en Piet. Prachtig!

Een hoofdstuk afgesloten

30 juni 2020: het afscheid van de lagere school voor Marie. Helaas, een afscheid zonder veel feestgedruis. De corona-pandemie laat dit niet toe waardoor er geen traditioneel afscheidsfeest is. Heel jammer! Na 9 jaar SPWe-Basis sluit Marie haar basisschool af met een klein feestje (met alle meiden van de klas) bij een vriendinnetje, buiten in de tuin. Corona-proof dus.
Na het afgelasten van de stadsklassen, het Vormsel, de afscheidsceremonie op school is dit toch een kleine pleister op de wonde.
Marie, we wensen je veel succes toe in het middelbaar en duimen voor een ‘normale’ start op 01 september! ?

Thuis les volgen

Vandaag is het de eerste dag dat de lessen geschorst zijn. Marie, Mats en Clara kregen voldoende taakjes door om aan de slag te gaan thuis. Bovendien zaten ook de andere leerkrachten niet stil: een opdracht voor notenleer, een online les sax of piano, een lesje woord, zelfs de tekenschool en de dansschool bedachten taken om de kinderen aan het werk te zetten. Kleine oproep: ze hebben nu voldoende werk en de mama’s en papa’s kregen voldoende mails. Allemaal goed bedoeld hoor van die mensen maar weet dat veel mensen ook zelf nog aan het werk moeten en niet de mogelijkheid hebben om al deze taakjes te begeleiden. Gelukkig kan Clara ook rekenen op meester Mats.

Tweedaagse Londen

Donderdag 23 januari 2020

Voor dag en dauw staan we paraat in het station van Kortrijk om onze reis richting Londen te starten. Op uitnodiging van ‘Fourcast Google for Education’ mogen we immers twee dagen inspirerende ideeën opdoen rond ICT in het gezelschap van een dertigtal collega’s uit heel Vlaanderen. In Rijsel maken we kennis met onze reisgenoten en stappen we op de Eurostar. Een klein anderhalf uur later staan we in hartje Londen en worden we verwelkomd door David en Olav van Fourcast. 

Om maximaal ideeën te kunnen opdoen trekken we direct naar de BETT beurs. In een overvolle metro reizen we als ‘sardientjes in blik’ richting Londen Excel, een enorm beursgebouw waar meer dan 850 exposanten de nieuwigheden rond ICT en educatie tentoonstellen. 

De zaal is opgesplitst in verschillende thema’s: leermiddelen, leerkracht middelen, software en hardware. Genoeg dus om een dagje te vullen! 

Enkele opvallende zaken: er is op de hele beurs geen enkele beamer te bespeuren. De toekomst ligt duidelijk bij de grotere touchscreens. Er wordt meestal gekozen voor 75 inch. Zowel Promethean, Prowise als Clevertouch staan hier met hun paradepaardjes.
Een andere vaststelling: heel veel exposanten zetten in op coderen en programmeren. Je vindt robots, bluebots, programmeerbare auto’s, programmeerbaar Lego in alle maten en vormen.
Derde vaststelling: op deze beurs zit de hele wereld samen. Er zijn standen uit China, Turkije, Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Nederland, Noorwegen, … Dit is hier niet voor niets één van de grootste beurzen rond educatie en technologie.

In de namiddag is er een ontmoeting met onze Nederlandse collega’s van Schoolupdate die instaan voor de training van de leerkrachten in Nederland. We krijgen er te horen dat er binnenkort opnieuw een uitwisseling plaatsvindt in Amsterdam voor iedereen die werkt rond Google for Education. Maar als je erbij wilt zijn dan moet je eerst de cursus volgen om officieel Google Trainer te worden. We weten dus wat gedaan!

Om 16 uur is er een tweede ontmoeting met de CEO van HP. We krijgen een duidelijke, heel enthousiaste uitleg over de evolutie van de chromebooks, maken er kennis met de nieuwste modellen, krijgen te horen hoe de toestellen ‘kidsproof’ worden getest en hoe het bedrijf steeds probeert in te spelen op de vragen en opmerkingen vanuit het onderwijs. Opvallend: er wordt vooral gekozen voor chromebooks met een touch-scherm.

Na deze infosessie verlaten we de BETT beurs en zoeken we ons hotel op om in te checken en even van wat rust te genieten. De dag begon immers om 05 uur deze ochtend.
Om 20 uur trekken we dan met z’n allen naar een Britse pub om de lege magen te vullen en te genieten van een Britse pint.
Wist je trouwens dat de stad ‘s nachts bezoek krijgt van vossen die zomaar door de straat wandelen? 

Vrijdag 24 januari 2020

De tweede dag staat in het teken van het bezoek aan Google. We worden rond 12.45 uur verwacht in het Google Learning Centre in Victoria. Er is dus nog even tijd om wat aan sightseeing te doen. We trekken met z’n allen de stad in en wandelen langsheen St.-Pauls Cathedral, Piccadilly Circus, Westminster, The Mall en Buckingham Palace naar onze bestemming.
We worden er hartelijk verwelkomd met gezonde hapjes en drankjes. Samen met een Zweedse delegatie gaan we nadien aan de slag in verschillende groepen. Wij behoren tot de ‘creative minds’ en gaan in de eerste sessie aan de slag met stop motion en scratch. Voor ons zijn dit reeds herkenbare apps en toepassingen maar ook een bevestiging van onze werkwijze op school.
Sessie twee staat vooral in het teken van creatief denken en kinderen ook zelf feedback te laten geven op het werk van elkaar. Prima mogelijk met de tools van Google presentaties, docs en de plugin ‘share to classroom’. 

Tijdens de laatste sessie mogen we onze creativiteit de vrije loop laten door een affiche te ontwerpen. Hier maken we kennis met Canva (die wij ook in de leerlijn hebben opgenomen) en de oneindige mogelijkheden van dit programma.

Nog dit: de dag voordien spraken we reeds op de beurs met de makers van Canva en konden we intekenen voor een gratis education versie zodat we over alle mogelijkheden beschikken. Bovendien is er een onmiddellijke koppeling met Google Classroom. 

De namiddag vloog voorbij en na zo’n drie uur training werd er kort geëvalueerd en konden we met rijke ideeën en nieuwe contacten terug huiswaarts.Voor ons was dit bezoek ook een bevestiging dat we de juiste richting uitgaan met de leerlijn en de implementatie van ICT in de lessen.

Na nog een korte toeristische stop aan Londen Bridge trekken we snel naar St. Pancras station om in te checken. Deze boeiende tweedaagse is voorbij gevlogen maar bezorgde ons een schat aan informatie en nieuwe contacten. 

Dank aan Fourcast for Education om dit samen met jullie te mogen beleven! Dank aan de vele nieuwe collega’s voor een fijne tweedaagse.
Wie weet tot volgend jaar?

Levensloop

Ook dit jaar nemen we met de scholengemeenschap Guldenberg deel aan Levensloop Kortrijk. Een weekend lang (beter: 24 uur lang) lopen of wandelen met als doel de stichting tegen kanker te steunen. Net als vorig jaar belooft het echter opnieuw een natte editie te worden. Gelukkig verloopt de start al droog zodat we toch moedig de strijd aangaan om met de hele scholengroep de 24 uur vol te maken op het parcours. Let’s do this!

Musical ‘Betoeterd’.

Na heel wat voorbereidingswerk was vandaag eindelijk het moment gekomen om het resultaat van de musical te tonen aan het grote publiek. Juf Hilde stoomde maar liefst meer dan 50 kinderen klaar om een fantastisch spektakel op de planken te brengen. Er werd geoefend tijdens vakanties, over de middag, in het weekend, na schooltijd, … Maar het resultaat mocht er zijn! Een wervelend, prachtig optreden van alle kinderen. Echt een grote WOW! Bravo!

Musical ‘Betoeterd’