Brussel.

2Brussel.22.032 maart 2016. Een datum die iedereen zich zal blijven herinneren. Niet omdat de lente nog maar pas begonnen was en de dag zich zonnig liet geworden wel omdat we er onze eigen ‘nine-eleven’ bij kregen. Net zoals ik nog goed weet waar ik stond op die elfde september (cfr. in de klas van het tweede leerjaar) zo zal ik me ook het eerste berichtje op mijn iPhone herinneren: ‘ontploffing op luchthaven Zaventem’. Een brave ziel denkt dan nog aan een ongelukje en werkt niks vermoedend verder in de klas terwijl de leerlingen gaan zwemmen zijn. Maar de berichtengolf blijft aanhouden en al vlug krijg je de indruk dat er iets ergs aan de hand is. Als de leerlingen een uurtje later terugkeren van het zwembad weten ze al goed wat er gaande is en geef ik hen eerst wat uitleg over het feit dat er twee bommen zijn ontploft in de luchthaven van Zaventem en dat er ook een bom ontplofte in de metro. Plots zijn er veel vragen bij de leerlingen wetende dat we over twee maanden op stadsklas trekken naar Brussel. Wie heeft dit gedaan? Hoe is dit kunnen gebeuren? Heeft IS er iets mee te maken? Na wat geruststellende antwoorden wordt de les gestart door de stagiaire en neem ik snel een kijkje op de website van de VRT redactie.
Met een ongemakkelijk gevoel trekken we ‘s middags huiswaarts en denk ik even terug aan wat ik zaterdag nog zei tegen de directeur: ‘Hopelijk keert de rust nu terug in Brussel nu ze Salah Abdeslam opgepakt hebben, want als er nu nog iets gebeurt dan vrees ik voor de stadsklassen…’. Precies drie dagen later is het al werkelijkheid. Brussel blijkt een onveilige plek voor schoolkinderen, toeristen, werkende mensen en inwoners. Wat gevreesd werd, is realiteit geworden. Deze oorlog is moeilijker te bestrijden dan gelijk welke oorlog want de vijand komt ons op eigen (veilige) grond onherkenbaar aanvallen. Na 22 maart kijken we nooit meer hetzelfde rondom ons in een station, voetbalstadion of concertzaal. Het geloof in de goedheid van de mensen is aangetast. Achter elke burger met lange jas, zonnebril of vissershoedje schuilt misschien één of andere kamikaze. Vooral dat gevoel maakt de toekomst angstig.

 

Leave a Comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *