Worldcup Houffalize 2005

Worldcup crosscountry – Houffalize

– 28/29 mei 2005 –

Het weekend waar elke biker telkens weer naar verlangt kwam er weer aan: Houffalize 2005! Vrijdagavond trokken we gepakt en gezakt met fiets en ander materiaal richting Houffalize om er onze intrek te nemen in onze chalet “quality et confort”. Dat was er wel genoeg, want naast prachtige kamers was er zelfs een sauna aanwezig. Vrijdagavond gezellig genoten van het tropische zomerweer en voor het spokenuur het bed in gekropen want ‘s anderendaags stond de open wedstrijd op de kalender en in de ochtend wilde ik toch eerst nog even het parcours rijden.

Om 9 uur spreken we met de Fuerza boys Frederik en Kurt af om een rondje te rijden op het parcours. Al vlug stel ik vast dat de Magura-remmen niet goed zijn bijgesteld door Capino. Toch rijd ik een volledig rondje en ben ik heel blij dat het parcours er kurkdroog bij ligt. Ik zie het ferm zitten deze namiddag ondanks de loden hitte. De temperatuur wijst rond de middag meer dan 30° C aan. Het wordt hoe dan ook zweten.

Kort na de middag rijd ik nog vlug naar de Magura stand om mijn remprobleem op te lossen. Die mannen sleutelen gratis en voor niks aan mijn bike en omstreeks 14 uur kan ik hem picobello terug ophalen. Samen met “Extreme biker” Peter rijd ik nog even de  starthelling op om nadien rustig aan te schuiven voor de start. De omroeper laat weten dat er één startronde wordt afgelegd en nadien nog 3 volledige ronden volgen. Een zware opdracht dus in deze temperaturen.

Na het startschot snellen meer dan 400 bikers er vandoor. Op de asfaltklim wordt ik meegezogen door de massa en rijden we aan meer dan 25 per uur de helling op. Eenmaal boven zoek ik mijn eigen tempo en zie ik de eerste 100 bikers afstand nemen… Geen paniek, er wachten immers nog 3 volledige ronden na de eerste doortocht.

Na 20 minuten overschrijd ik de eerste keer de finish en maak ik me op voor de klim naar Rue Ste. Anne en de daarop volgende afdaling van Ol Fosse d’Outh. Ditmaal kunnen we voortdurend op onze fiets blijven en is het echt de max! De lange klim naar St. Roch neem ik op het middenblad en de eerste (te) snelle starters heb ik te pakken. Het loopt wonderwel en na de spectaculaire afzink naar het schooltje volgt de steilste helling met de omgehakte bomen. Geen sikkepit schaduw op deze plek maar wel veel supporters. Thanks! De tropische temperatuur speelt heel wat bikers parten en dat begint in mijn voordeel te spelen. Ik vlieg de tweede ronde door en zie Gerrit voor me rijden aan het begin van de St. Roch klim. Boven op de top vlieg ik hem voorbij en schreew hem nog wat moed toe. Later zou blijken dat Gerrit zijn dagje niet had en dat hij kort daarop het traject verliet. Jammer, want hij had hier zo naar uitgekeken en hij was beslist wel goed voorbereid…

De laatste ronde is in aantocht en tot mijn verbazing komt Peter weer bij me rijden. Hij was me op het einde van de eerste volledige ronde voorbij gegaan en kwam plots achter me aan gefietst. Lek gereden was de verklaring. Samen beginnen we voor de laatste maal aan de asfaltklim uit het dorp. De afdaling naar Ol Fosse d’Outh neemt hij als eerste. Ik volg in zijn wiel en zie tot mijn verbazing de gele vlag omhoog gaan: een val! Peter ligt in het stof en kruipt recht naast zijn fiets. Helaas zorgt een tweede lekke band voor het eind van deze wedstrijd. Ikzelf kom heelhuids beneden en trek me voor de laatste maal naar het hoogste punt van het parcours. Het loopt nog wonderwel want de ene na de andere biker raap ik op. Uiteindelijk flits ik na 1 uur 47 minuten door de finish. Goed voor een mooie 76ste plaats op meer dan 400 deelnemers (volgens www.mountainbike.be ). En als ik dan de lijst bekijk dan stel ik vast dat er slechts een 14-tal niet vergunninghouders voor me finishten. Een echte opkikker en ik hoop volgend jaar even goed te doen en misschien zelfs nog iets beter, met hopelijk ook Gerrit op één van deze eerste 100 plaatsen. We kijken er al naar uit: Houffalize 2006, here we come!

Leave a Comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *